Hantu yang berkokok macam Ayam

October 30, 2020

Hantu berbeza mengikut kepercayaan dan juga budaya namun, setiap hantu sudah semestinya mempunyai persamaan di antara satu sama lain.

Contohnya, pontianak dan vampire, kedua-duanya mempunyai rupa yang cantik untuk mengumpan manusia dan bertukar setelah berjaya mengumpan mangsa mereka.

Pontianak Kepercayaan Iban

Digelar sebagai antu koklir, atau kulir, hantu kepercayaan Sarawak, terutama di Sarikei, ini suka berkeliaran di kawasan hutan, dusun dan kebun termasuk kawasan tepi sungai.

Walaubagaimanapun, dalam satu kisah di New Sarawak Tribune, dikatakan hantu Kulir ni mempunyai persamaan seperti Pontianak iaitu perempuan yang mati selepas bersalin.

Tidak terkejut juga kerana Pontianak ni memang dah jadi satu ikon kat Asia Tenggara, jadinya memang banyaklah hantu yang memyerupainya di setiap kepercayaan dan budaya.

Tidak Mengilai tapi Berkokok?

Kulir ini juga akan mengeluarkan bunyi ayam berkokok dan daripada bunyi tu jugaklah, terjadinya nama Koklir itu.

Kelakarkan tapi memang betul, Kulir ni akan buat bunyi ayam berkokok untuk menipu mangsa diorang bagi mereka yang tak biasa dengan kawasan itu.

Ia juga boleh dikenal pasti dengan bunyi seretan kaki ketika menghampiri mangsa diorang.

Sesiapa yang tidak berjaga-jaga ketika berada di kawasan Kulir setelah mendengar bunyi seretan kaki dengan ayam berkokok ni, memang sudah pasti akan menjadi mangsa hantu tersebut.

Kaum lelaki menjadi pilihan

Ada penduduk tempatan mengatakan yang Kulir ni boleh gegarkan pondok yang berada di kawasan dia berkeliaran kalau dia dapat tau yang ada manusia kat dalam.

Kebiasaannya, mangsa yang menjadi sasaran kulir ni adalah kaum lelaki yang masuk atau bermalam di dalam hutan, dusun dan kebun.

Kulir akan meratah mangsa-mangsa yang tidak bernasib baik bertemu atau diterjah olehnya.

Tak taulah Kulir ade kat negeri lain atau tak, mengikut apa yang telah diceritakan nampak macam Kulir ni lebih aggresif daripada Pontianak dan tidak banyak yang diketahui. Mungkin lagi elok macam tu.

Berhati-hatilah bila ada dalam hutan tu, kalau tetiba dengar bunyi ayam tu boleh lah kot lari laju-laju ke luar hutan tu.