Hidup dengan mayat

January 12, 2023

Korang kalau ingat tentang kubur mesti korang terpikir pasal mayat dengan  hantu-hantu yang ada dekat kubur tu kan. Korang tak akan boleh bayangkan pun kalau satu hari nanti nak kena hidup dengan mayat dekat sebelah korang.

Tapi tahu tak, dekat dunia ni ada jugak manusia yang sanggup nak hidup dengan mayat bahkan menghias mayat tu dengan memakaikan pakaian-pakaian yang lawa.

Mayat tidur serumah

Kejadian ni berlaku di negara jiran kita, Indonesia yang dikenali sebagai kaum Toraja. Kaum Toraja ni ada satu upacara yang unik, terutama bagi upacara pengebumian mereka.

Dikatakan kaum Toraja perlukan perbelanjaan yang besar dan berpuluh haiwan akan dikorbankan untuk upacara pengebumian. Disebabkan perlu perbelanjaan yang besar, segelintir kaum Toraja ni sanggup hidup dengan ahli keluarga mereka yang telah meninggal sampailah mereka mampu untuk adakan upacara pengebumian tersebut.

Perkara biasa?

Tapi betul ke ada yang sanggup tinggal dengan mayat sampai mereka mampu nak adakan upacara pengebumian? Haa, nak dijadikan cerita, ada seorang ahli kaum Toraja yang dikenali sebagai Mesak yang telah hidup bersama mayat maknya, Alfrida Lantong, selama tujuh tahun.

Dengar macam seram sikit kan tapi tak bagi Mesak.

Kata Mesak, hidup dengan mayat mak dia dah terasa macam perkara biasa bahkan, dia anggap mak dia hanya sakit dan rohnya masih berkeliaran di rumah.

Bayangkan kalau mayat tu tiba-tiba bergerak waktu malam.

Mayat Alfrida Lantong
Sumber: npr.org

Kematian bukan pengakhiran

Amalan hidup serumah dengan mayat bagi kaum Toraja ni rupanya dikenali sebagai upacara Ma’ Nene. Ianya adalah satu upacara yang mana kaum Toraja akan mengambil mayat dan membersihkan mayat-mayat tu kemudian pakaikan pakaian yang lawa.

Bagi kaum Toraja, upacara Ma’ Nene menunjukkan hubungan kekeluargaan yang akrab walaupun dipisahkan dengan kematian.

Mereka juga akan mengambil kesempatan upacara ni untuk perkenalkan nenek moyang mereka dekat ahli keluarga yang baharu.

Nampaknya kaum Toraja ni sangat mementingkan hubungan kekeluargaan, tak kiralah masih hidup atau tak.